Penisin vajinaya girmesi sırasında kızlık zarının patlayacağı, çok canının yanacağı, çok kanayacağı ya da hamile kalacağı şeklindeki düşünceler kadınları doğal olarak korkutur. Bu tür abartılı söylemler bazı kadınlarda o kadar çok korkuya neden olur ki penisin vajinaya girmesi şeklinde cinsel ilişki yaşanamaz hale gelir. Bu korku ile kadın kasılır, bacaklarını açamaz. Vajina kasları kontrolü dışında kasılır ve penisin vajinaya girmesi imkansız hale gelir. Bu durumda vajinismus olarak adlandırılır. Vajinismus sık görülen cinsel işlev bozukluklarından biridir.
Türkiye’de cinsel sorunları saptamak amacıyla yapılan toplumsal bir taramada, %54 kadının ilk birleşme denemesinde korku, acı hissi ve kaçınma davranışı tanımladıkları ve cinsel birleşmenin gerçekleşmediği saptanmış, bu kadınların % 17’sinin halen birleşemediği ya da birleşmede sorunlar tanımladığı tespit edilmiştir.
Vajinismusun bugün için bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tedavi yolu bilişsel davranışçı psikoterapidir. Sorun çiftin sorunu olarak ele alınır ve çift olarak katılınan terapi seansları haftalık olarak yapılır. Ek sorun olmadığı müddetçe ortalama 8-12 seansta yüzde yüze yakın vakada sorun çözülür. Hafif vakalarda bu süre daha kısa olabileceği gibi dirençli vakalarda uzayabilir.
İlk seansta çifte cinsel eğitim verilir. Kaygılar ele alınır. Çeşitli egzersizlerin yer aldığı ev ödevleri verilir. Çift, bir sonraki seansa, evde, ev ödevlerini tarif edildiği şekilde uygulamış olarak gelir. Her seansta önce bir önceki haftanın ödevi konuşulur, daha sonra bir sonraki haftanın ödevi verilir.
Psikiyatrik hastalık, depresyon, kaygı bozukluğu, erkekte ek cinsel sorunlar tedaviyi zorlaştırır. Eğer böyle bir durum varsa önce bunların ele alınması gerekir.
Mutlaka bu konuda eğitim almış bir uzmanın yürütmesi gereken tedavi ile vajinismus başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.